FedEC geeft met webinar sterke impuls aan werving energieadviseurs

26 april 2021

Met de verduurzaming van ons vastgoed ontstaat er ook een grote vraag naar adviseurs die voor woningen en gebouwen het energielabel kunnen opstellen. De huidige adviesbureaus zien reeds nu, of voorzien komend jaar, een schaarste aan deze specialisten. Daarom organiseert de Federatie van Energieconsulenten (FedEC) op 18 mei aanstaande een webinar. Via dit online event wil de FedEC potentiële energieadviseurs enthousiasmeren en hun positieve carrièrekansen toelichten.

In Nederland en Europa geldt al jaren een wettelijke verplichting om woningen en gebouwen van een energielabel te voorzien. Op 1 januari 2021 is in ons land de NTA8800 in werking getreden en daarmee zijn de regels voor het energielabel aangepast. Het gevolg is dat deze verplichting nog serieuzer en met meer vakkennis moet worden uitgevoerd.

De FedEC verwacht dat de markt in de komende jaren sterk blijft groeien, ook omdat de overheid het energielabel steeds dwingender voorschrijft. Zo moeten kantoorgebouwen uiterlijk in 2023 aan energielabel C voldoen en mogelijk in 2030 aantoonbaar aan energielabel A. Ook woningen moeten bij de verkoop of bij een andere transactie over een geldig energielabel beschikken. Alleen vakbekwame en gecertificeerde energieadviseurs mogen deze labels afgeven.

Om het vak van energielabeladviseur te kunnen uitoefenen, moeten mensen een opleiding volgen. Elke energielabeladviseur moet gediplomeerd (vakbekwaam) zijn en met specifieke software overweg kunnen. Voldoet hij of zij aan deze voorwaarden, dan kan die persoon ook aan de vereiste, gecertificeerde kwaliteitsborging voldoen. Het vak van energieadviseur is voor verschillende type mensen aantrekkelijk. Eenieder met een MBO+ denk- en werkniveau komt in aanmerking voor de opleiding. Dit is interessant voor zowel zzp’ers als mensen in dienst bij een bedrijf met een installatiekundige en/of bouwkundige achtergrond. Het beroep kent veel zelfstandigheid en vrijheid en biedt mogelijkheden tot verdere doorgroei in de onstuimige groeimarkt van energieadvisering.

FedEC organiseert op 18 mei, samen met het ministerie van BZK en een aantal andere partijen, een kosteloos bij te wonen webinar. Tijdens deze online sessie krijgen deelnemers informatie over het beroep, het werkveld en de marktpotentie. Tevens biedt FedEC een ontzorgingstraject aan, met een opleiding, examen en een aanbod voor lidmaatschap van FedEC. Daarmee hoopt de belangenorganisatie potentiële adviseurs optimaal te begeleiden richting het vak. Overigens sluit FedEC ook trajecten via andere opleiders niet uit: het is ‘alle hands aan dek’ om de nieuwe generatie energielabeladviseurs binnen te halen.

Interesse? Meer informatie en (kosteloze) aanmelding.

Overige nieuwsberichten

Onderdelen stelsel EPG geactualiseerd in 2024

15 januari 2024

Vanaf begin 2024 worden verschillende geactualiseerde onderdelen van het Stelsel Energieprestatie van gebouwen (EPG) beschikbaar gesteld aan de markt. Het voornemen is dat deze onderdelen per 1 juli 2024 wettelijk in werking treden. De ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving volgen elkaar snel op. Het Stelsel EPG speelt hierop in door … Lees meer

Onderdelen stelsel Energieprestatie Gebouwen geactualiseerd

27 juli 2023

Vanaf begin 2023 zijn verschillende geactualiseerde onderdelen van het stelsel Energieprestatie van gebouwen (EPG) beschikbaar gesteld. Deze treden per 1 juli 2023 wettelijk in werking. EP-adviseurs moeten voor die tijd de bijscholing gevolgd hebben. Daarnaast kan iedere EP-adviseur de opleiding tot EP-maatwerkadviseur volgen. De ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving volgen … Lees meer

Interpretatiedocument bij NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ gepubliceerd

5 juni 2023

We hebben een interpretatiedocument bij NTA 8800 Energieprestatie van gebouwen’ (EPG) gemaakt en deze op onze website gepubliceerd. Het interpretatiedocument zorgt ervoor dat de NTA 8800, software en opnameprotocollen op één lijn worden gebracht. NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen – Bepalingsmethode’ is de basis van het Stelsel EPG. De andere documenten en onderdelen ten behoeve … Lees meer