Positieve trend zichtbaar in slagingspercentages EP-examens

22 januari 2021

De slagingspercentages van de EP-examens tonen een stijgende trend. De cijfers tonen aan dat een groter aantal kandidaten een examen al bij de eerste afname haalt. Deze toename is onder andere te danken aan verbeteringen, zoals de kwaliteit van de examens en de kandidaten die met terugwerkende kracht geslaagd zijn. Daarnaast zijn de kandidaten die recent een herkansing deden terug te zien in de slagingspercentages. Ook zien we een stijgende lijn in de slagingspercentages nu de examens, door de huidige lockdown, online worden afgenomen. Via Cito en ‘t Examenpark is het weer mogelijk in te schrijven voor vijf online examens die begin februari worden afgenomen.  

Uit examencijfers blijkt dat gemiddeld zo’n 60% van de kandidaten direct slaagt als zij één van de diverse W-examens doen. Voor de U-examens is dat gemiddelde slagingspercentage ruim 50%, met uitschieters naar boven zoals de U5 kennismodule waarvoor bijna 80% van de examenkandidaten slaagde. Van de 700 kandidaten die onlangs een W-softwaretoets afnamen, slaagde 70% bij de eerste poging. Bij de U-softwaretoetsen is dat circa 60%.

Goede start EP-adviesmarkt
Deze percentages tonen aan dat de aanpassingen en verbeteringen die eind 2020 in de examens zijn doorgevoerd nu hun vruchten afwerpen. Bij de afgenomen online thuisexamens (WA-B en UA-B) is er een stijging te zien van circa 10 tot 20% in de slagingspercentages van deze examens. De branches – FEDEC, AvEPA en het opleiderscollectief – zijn sterk betrokken geweest bij elke stap van deze verbeteringsslag. Dankzij de positieve trend in de slagingspercentages hebben we een goede start gemaakt op de EP-adviesmarkt. In onderlinge samenwerking zullen we de examens blijven verbeteren.

Nieuwe data online examens
Omdat fysiek bij elkaar komen vanwege de lockdown nog onmogelijk is worden de examens thuis afgenomen. Via de websites van CITO en ’t Examenpark kunnen (toekomstig) adviseurs zich nu weer voor diverse online examens aanmelden. Het gaat om:

  • Dinsdag 2 februari – 9.30 uur: WA-B
  • Donderdag 4 februari – 9.00 uur: UA-D
  • Donderdag 4 februari – 9.30 uur: UA-B
  • Donderdag 11 februari – 9.30 uur: W-5
  • Donderdag 11 februari – 9.30 uur: U-5


Na aanmelding krijgen kandidaten een aanmeldingsbevestiging via het betreffende exameninstituut. De voorbereidingen om behalve deze geplande examens nieuwe online thuisexamens in te plannen zijn inmiddels ook in gang gezet. Inschrijven voor deze examens is mogelijk tot uiterlijk één week voorafgaand aan de datum waarop het examen plaatsvindt.

Meer informatie en vragen
Meer over de EP-examens en de route naar vakbekwaamheid is te vinden op ISSO.nl/kennis/ep. Alle informatie over het stelsel EPG is te vinden op www.gebouwenergieprestatie.nl.

Adviseurs wordt aangeraden de nieuwskanalen van RVO, NEN, ISSO en InstallQ in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen rondom bijscholing en EP-examinering.

Overige nieuwsberichten

Onderdelen stelsel EPG geactualiseerd in 2024

15 januari 2024

Vanaf begin 2024 worden verschillende geactualiseerde onderdelen van het Stelsel Energieprestatie van gebouwen (EPG) beschikbaar gesteld aan de markt. Het voornemen is dat deze onderdelen per 1 juli 2024 wettelijk in werking treden. De ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving volgen elkaar snel op. Het Stelsel EPG speelt hierop in door … Lees meer

Onderdelen stelsel Energieprestatie Gebouwen geactualiseerd

27 juli 2023

Vanaf begin 2023 zijn verschillende geactualiseerde onderdelen van het stelsel Energieprestatie van gebouwen (EPG) beschikbaar gesteld. Deze treden per 1 juli 2023 wettelijk in werking. EP-adviseurs moeten voor die tijd de bijscholing gevolgd hebben. Daarnaast kan iedere EP-adviseur de opleiding tot EP-maatwerkadviseur volgen. De ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving volgen … Lees meer

Interpretatiedocument bij NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ gepubliceerd

5 juni 2023

We hebben een interpretatiedocument bij NTA 8800 Energieprestatie van gebouwen’ (EPG) gemaakt en deze op onze website gepubliceerd. Het interpretatiedocument zorgt ervoor dat de NTA 8800, software en opnameprotocollen op één lijn worden gebracht. NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen – Bepalingsmethode’ is de basis van het Stelsel EPG. De andere documenten en onderdelen ten behoeve … Lees meer